29 Marz

Lekki obiad czyli lunch

Jeśli nie masz za wiele czasu a masz ochotę na coś zdrowego i sycącego na szybko ...

Składniki:

Makaron z przenicy durum - ½ szklanki

Masło - 1 łyżeczka

Mąka - pszenna typ 650 lub owsiana bezglutenowa 1 łyżeczka

Mleko migdałowe - ½ szklanki

Gałka muszkatołowa - szczypta

Sól - szczypta

Pietruszka natka - 1 łyżka

Brokuł - 5-6 różyczek

Ser żółty lub kozi - 1 łyżeczka

Płatki migdałów - 1 łyżeczka

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do konsystencji al dente (dla osób z celiakią lub nietolerancją na pszenicę można użyć makaronu kukurydzianego ze znakiem przekreślonego kłosa czyli znakiem Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej)

Brokuł gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody lub na parze

Sos beszamelowy:

Masło rozpuszczamy w garnku

Dodajemy mąkę i mieszamy

Dodajemy sól i gałkę muszkatołową i mieszamy

Wlewamy zimne mleko powoli i mieszamy najlepiej trzepaczką nie odchodząc od garnka, mieszając czekamy aż sos zgęstnieje

Do gotowego sosu dodajemy pietruszkę i lekko mieszamy

 

Makaron wykładamy na talerz, nakładamy brokuły, polewamy sosem, posypujemy startym serem i migdałami.

Pyyyycha.

Smacznego :)

Porcja dla 1 osoby

Twój komentarz




POKAŻ