10 Maj

Ciasto z rabarbarem - dary natury

Najbardziej zdrowym i odżywczym sposobem żywienia jest żywienie sezonowe. Skorzystaj z dobroci natury i zrób przepyszne ciasto na niedzielne popołudnie.

ciasto:

- 4 jaja

- 1 łyżka miodu naturalnego lub ksylitolu

- 1/2 szkl. oleju rzepakowego

- 120g mąka żytnia

- 120g mąka pszenna typ 650

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- rabarbar w dowolnej ilości

- 3 gruszki

wykonanie:

Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, obsypać cukrem/ksylitolem lub miodem.

Gruszki obrać i pokroić w kostkę.

Jajka roztrzepać na gładką masę, dodac miód, wymieszać. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąkę. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję ale nie bardzo płynną.

Foremkę na ciasto wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wlać ciasto i poukładać na wierzch rabarbar i gruszkę. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni C około 50 minut.

Smacznego :)

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ