21 Maj

Muffinki z rabarbarem i nasionami dyni i słonecznika

Przekąska w 45 minut

Składniki:

3 dojrzałe mniejsze lub 2 duże banany

½ szkl. oleju roślinnego

2 jajka

1 szkl. mąki pszennej typ 650 lub owsianej

1 łyżka miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 średnie łodygi rabarbaru

3 łyżeczki nasion słonecznika

3 łyżeczki nasion dyni

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.

Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, obsypać cukrem, zostawić do puszczenia soku.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać upłynniony miód, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowy i drugą połowę suchych składników. Dodać rabarbar bez soku i nasiona, wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami albo do specjalnej formy do muffinek. Formę dobrze jest posmarować tłuszczem, np. masłem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Gotowe muffinki można posypać startą na tarce białą czekoladą.

Z przepisu wychodzi 12 pięknych muffinek.


Przepis łatwo udoskonalić dodając np. orzechy lub płatki migdałów zamiast czekolady.

Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ