31 Maj

Lody owocowe na patyku - zrób je z dziećmi

Lody bananowo-truskawkowe i lody bananowe z mango...

składniki:

2 banany

1/2 kg truskawek

1 mango

4 łyżki jogurtu naturalnego (jogurt gęsty typu greckiego), można zamienić na jogurt sojowy jeśli dziecko ma alergię na białko mleka krowiego

wykonanie:

Przygotować owoce, umyć banana, truskawki i mango. Obrać banana i mango ze skórki, trukawki pozbawić szypułek.

Jednego banana, 300g truskawek i 2 łyzki jogurtu przełożyc do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem i wylać do prostokątnego pojemnika który nadaje się do zamrażania i włożyć na 15-20 min do zamrażarki.

Do tego samego wysokiego naczynia włożyć drugiego banana, pozostałe truskawki, mango i 2 łyżki jogurtu, zmiksować blenderem.

Wyjąć z zamrażarki pojemnik i zmiksowaną porcję nałożyć na zamrożone już w pojemniku lody. Pudełko zamknąć i włożyć do zamrażarki, poczekac aż lody będa zamrożone.

Propozycja podania dowolna, można nabrać loda i nalożyć do chrupiących foremek albo podać w miseczce do lodów dekorując owocami.

Zmiksowaną masę owocowo-jogurtową można też przełożyć od specjalnych pojemników które pozwolą otrzymac loda na patyku.

Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ