31 Sier

Marchewkowe muffinki z migdałową dekoracją

Ukryj warzywo w pysznym podwieczorku :)

Witamina A z marchewki jest rozpuszczalna w tłuszczach więc idealnie odnajdzie się w takiej kompozycji składników :)

składniki:

2 małe banany lub 1 duży

1 marchew 50-60 g

½ szkl. oleju rzepakowego

2 jajka

3/4 szkl. mąki pszennej typ 650

1/4 szkl. mąki kokosowej

1 łyżka miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

migdały

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać miód, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana i marchew a następnie drugą połowę suchych składników, wymieszać. Nakładać do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę udekoruj migdałem. Piec około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 17-18 minut

Przepis na 12 muffinek

Czas wykonania: około 20 min

Czas pieczenia: około 20 min

 

Smacznego :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ