30 Wrze

Gołąbki bez kapusty i sos marchewkowy

Lekko strawny obiad dla 1-latka i 101-latka.

Szczególnie cenny również dla osób, które potrzebują wrócić do pełni sił po grypie żołądkowej lub tzw. jelitówce. Proponowany obiad jest idealny na 2-3 dzień, kiedy biegunki już ustąpiły.

składniki:

- 300g - ryż (biały długoziarnisty, paraboliczny lub basmati)

- 300g - mięso mielone z indykamlub kurczaka

- 1 łyżeczka - majeranek

- 1/2 łyżeczki - koperek

- 1/2 szklanki chudego bulionu (może być rosół)

- sól do smaku

- 2 sztuki - marchew

- 3 łyżeczki - masło

- 1 łyżka - mąka pszenna lub ziemniaczana

wykonanie:

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy mięso mielone, dokłądnie mieszamy, dodajemy przyprawy ziołowe i doprawiamy lekko solą. W garnku roztapiamy 1 łyżeczkę masła i układamy ciasno na dnie garnka ryż z mięsem i zalewamy rosołem, przykrywamy i gotujemy około 30 min. W tym czasie obieramy marchew, trzemy na drobnej tarce. Masło roztapiamy w rondlu lub na patelni, dodajemy startą marchew i dusimy. Następnie podlewamy wodą (około 1 szklanki) i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Następnie mąkę rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Z ugotowanej porcji gołąbków bez kapusty odkrajamy porcję odpowiednią dla poszczególnych członków rodziny i polewamy sosem.

Smacznego:)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ