mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium

Zdrowe jelita: Dieta + Probiotykoterapia

Kiedy warto już zadziałać i jak?

 

  • Jeśli odczuwasz ból żołądk a, zgagę, odbijania, ból brzucha przed jedzeniem albo po jedzeniu, wzdęcia, bulgotania, przelewania
  • Jeśli wypróżnienia są luźne a nawet biegunkowe lub czujesz trudności podczas wypróżnień albo nawet wypróżniasz się co kilka dni
  • Jeśli chorujesz autoimmunologicznie i stan zapalny w organizmie jest wciąż wysoki

 

→ To jest to sygnał że praca Twoich jelit i całego układu pokarmowego nie jest właściwa a Twój organizm nie jest w stanie właściwie trawić pokarmów i właściwie wchłaniać składników z pożywienia a tym samym nie może być właściwie odżywiony.

 

→ Dlatego należy działać odpowiednio skomponowaną dietą i właściwie dobraną probiotykoterapią i suplementacją żeby poprawić stan odżywienia organizmu a tym samym samopoczucie i komfort życia.

Co zaburza pracę jelit i niszczy mikrobiom?

 

  • antybiotykoterapia – ale jest też niezbędna i często ratuje życie, należy wiedzieć jakimi probiotykami wesprzeć organizm żeby nie pogorszyć stanu zdrowia
  • stres – ale nie jesteśmy w stanie usunąć go z dnia codziennego dlatego należy minimalizować wpływ stresu na organizm stosując np. psychobiotyki
  • leki – ale są zwykle niezbędne i ratują życie dlatego wskazane jest stosowanie probiotyków zmniejszając tym samym negatywne działanie leków na mikrobiotę jelit
  • niewłaściwy sposób żywienia – ale nad tym można popracować, nauczyć się jak jeść i co jeść żeby czuć się dobrze i być zdrowym

 

Kilka faktów - jaka to ogromna skala!

 

Organizm człowieka składa się z 1013 (10000000000000) komórek które komunikują się ze sobą i stanowią nierozerwalny układ. Zakłócenie komunikacji między komórkami może być przyczyną dysfunkcji narządów i prowadzić do chorób.  Liczba mikroorganizmów zasiedlających organizm człowieka wynosi nawet 1014 . Oznacza to że na 1 komórkę organizmu ludzkiego przypada 10 komórek bakterii. Liczba genów w materiale genetycznym mikroorganimów jest również ogromna. Szacuje się, że jest 150 razy większa niż liczba genów w ludzkim genomie. Natomiast suma genów człowieka i mikroorganizmów tworzą mieszankę cech metabolicznych, które niemożliwe są do uzyskania bez informacji zawartej w drobnoustrojach. Taki układ człowiek - mikroorganizmy nazwano superorganizmem. Między organizmem a gospodarzem toczy się bezustanna interakcja na poziomach genetycznych, metabolicznych, immunologicznych. Ta współzależność jest wynikiem ewolucji. Mikroorganizmy wpływające na zdrowie gospodarza odgrywały, odgrywają i będą odgrywać istotną rolę w ewolucji człowieka (Panansiuk 2018). Jelita są skolonizowane przez ponad 1000 gatunków baterii, które sumarycznie stanowią od 1 do 3 kg masy ciała człowieka (Panasiuk 2018).

Większość mikrobioty człowieka stanowią bakterie, jednak obecne są również wirusy, grzyby, pasożyty, archeony.

Każdy odcinek przewodu pokarmowego „wyposażony jest w odpowiednie dla tego obszaru mikroorganizmy, im krócej pokarm pozostaje w danej części przewodu pokarmowego tym jest tam w tej części mniej mikroorganizmów.

Liczba i zróżnicowanie bakterii zwiększają się od przełyku przez żołądek do jelit i osiągają niewyobrażalne zagęszczenie do 100 miliardów bakterii w 1 gramie treści w końcowym odcinku jelita (Panansiuk 2018). Czyni to jelita jednym z najbardziej skolonizowanych przez mikroorganizmy ekosystemów na świecie (Marteau 2017)”

 

 

Choroby


Choroby układu pokarmowego i inne choroby w których należy pracować nad mikrobiomem to m.in.:

  • choroba refluksowa
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • niestrawność
  • biegunki
  • zaparcia i hemoroidy
  • SIBO/ SIFO/ IMO
  • CELIAKIA
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • choroba Leśniowskiegi-Crohna
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego WZJG
  • stłuszczenie wątroby i marskość wątroby
  • kamica pęcherzyka żółciowego
  • choroby trzustki
  • pasożyty
  • grzybica – przerost grzybów głównie z rodzaju candida (kandydoza)
  • alergie pokarmowego
  • atopowe zapalenie skóry
  • choroby autoimmunologiczne m.in. Hashimoto, Łuszczyca czy Reumatoidalne Zapalenie Stawów
  • endometrioza
  • trądzik
  • insulinooporność
  • cukrzyca
  • depresja

 

Są to choroby które mają wpływ na mikrobiom i których obecność pogłębia dysbiozę jelit.

 

Dieta i cel działania


Nie ma jednej, określonej i super działającej diety żeby pomóc w poszczególnych jednostkach chorobowych zwłaszcza jeśli w grę wchodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Każda osoba to indywidualna jednostka i dieta np. low FODMAP nie jest u mnie nigdy stosowanavna 100% (!) jej skład produktowy i kompozycja posiłków są dobierane pod stan zdrowia pacjenta i pod akceptowane PRZEZ JELITA produkty – to jelita, ich praca, skład i różnorodność mikroorganizmów poprzez reakcje na poszczególne produkty podpowiadają mi jak należy skomponować dietę żeby iść do przodu a nie cofać się. Nie ma podstaw do eliminacji składnika jeśli organizm na niego reaguje dobrze

Celem jest doprowadzenie organizmu do stanu w którym będzie mógł jeść wszystko bez dolegliwości żołądkowo-jelitowych, czyli kiedy będziemy już na etapie jedzenia surowego jabłka i surowej cebuli bez dolegliwości jelitowych to możemy podziękować sobie za współpracę i powiedzieć MAMY TO! Cel został osiągnięty! Albo … kiedy przeciwciała spadną nam do poziomu, który mieści się w normie laboratoryjnej to również powiemy sobie MAMY TO i cel został osiągnięty.

Dieta i probiotyk czy też probiotyki, i cała probiotykoterapia oraz odpowiednio dobrana suplementacja – prowadzą do zwiększanie ilości i różnorodności mikroorganizmów a tym samym poprawy procesu trawienia, stanu odżywienia organizmu i co za tym idzie stanu zdrowia!

Cennik

Pierwsza wizyta – w gabinecie / wideo / telefonicznie

  • ? Ocena stanu odżywienia organizmu na podstawie wywiadu żywieniowego i analizy obecnego żywienia oraz parametrów ciała
  • ? Ocena stanu zdrowia na podstawie rozmowy, wyników badań krwi, gastroskopia, kolonoskopia i inne
  • ? Ustalenie akceptowanych produktów spożywczych przy obecnym stanie zdrowia oraz tych lubianych i nielubianych
  • ? Ustalenie godzin posiłków i możliwości przygotowania oraz zjedzenia posiłków
  • ? Indywidualnie przygotowany plan żywienia na okres 3-4tygodni
  • ? Indywidualnie dobrana probiotykoterapia i suplementacja
  • ? Czas pytań i odpowiedzi
Czas wizyty 1h
Cena obejmuje przygotowanie kompletnego programu żywieniowego w czasie około 6-10 dni od pierwszej wizyty.
Odbiór gotowego programu żywieniowego wraz z jadłospisem następuje poprzez odbiór w gabinecie lub wysyłkę pocztą i omawiany jest telefonicznie na życzenie pacjenta. Program żywieniowy wydany jest w postaci ''książki" mającej około 100 stron plus dodatkowe materiały firmowe.
600 zł

Wizyta kontrolna z nowym jadłospisem w gabinecie lub wideo

  • ? Ocena samopoczucia i zmian jakie zaszły w organizmie
  • ? Nowy indywidualny plan żywieniowy na kolejne 3-4 tygodnie* uwzględniający postępy jakie już zaszły w wyciszaniu pracy przewodu pokarmowego i w akceptacji produktów spożywczych
  • ? Kontynuacja ustaleń co do indywidualnej probiotykoterapii i suplementacji
  • ? Czas pytań i odpowiedzi
  • ? Opieka dietetyka i stały kontakt przez cały czas trwania terapii przez sms/e-mail
Czas wizyty 20 min
Wizyta kontrolna odbywa się w ustalonym wspólnie z dietetykiem terminie zwykle co 3-4 tygodnie, możliwość zmiany terminu nie później niż tydzień przed wyznaczoną wizytą.
Nowy plan żywieniowy wysyłany jest na adres e-mail w ciągu kilku dni od wizyty po indywidualnym ustaleniu z pacjentem.
350 zł
POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ