→ To jest to sygnał że praca Twoich jelit i całego układu pokarmowego nie jest właściwa a Twój organizm nie jest w stanie właściwie trawić pokarmów i właściwie wchłaniać składników z pożywienia a tym samym nie może być właściwie odżywiony.
→ Dlatego należy działać odpowiednio skomponowaną dietą i właściwie dobraną probiotykoterapią i suplementacją żeby poprawić stan odżywienia organizmu a tym samym samopoczucie i komfort życia.
Organizm człowieka składa się z 1013 (10000000000000) komórek które komunikują się ze sobą i stanowią nierozerwalny układ. Zakłócenie komunikacji między komórkami może być przyczyną dysfunkcji narządów i prowadzić do chorób. Liczba mikroorganizmów zasiedlających organizm człowieka wynosi nawet 1014 . Oznacza to że na 1 komórkę organizmu ludzkiego przypada 10 komórek bakterii. Liczba genów w materiale genetycznym mikroorganimów jest również ogromna. Szacuje się, że jest 150 razy większa niż liczba genów w ludzkim genomie. Natomiast suma genów człowieka i mikroorganizmów tworzą mieszankę cech metabolicznych, które niemożliwe są do uzyskania bez informacji zawartej w drobnoustrojach. Taki układ człowiek - mikroorganizmy nazwano superorganizmem. Między organizmem a gospodarzem toczy się bezustanna interakcja na poziomach genetycznych, metabolicznych, immunologicznych. Ta współzależność jest wynikiem ewolucji. Mikroorganizmy wpływające na zdrowie gospodarza odgrywały, odgrywają i będą odgrywać istotną rolę w ewolucji człowieka (Panansiuk 2018). Jelita są skolonizowane przez ponad 1000 gatunków baterii, które sumarycznie stanowią od 1 do 3 kg masy ciała człowieka (Panasiuk 2018).
Większość mikrobioty człowieka stanowią bakterie, jednak obecne są również wirusy, grzyby, pasożyty, archeony.
Każdy odcinek przewodu pokarmowego „wyposażony jest w odpowiednie dla tego obszaru mikroorganizmy, im krócej pokarm pozostaje w danej części przewodu pokarmowego tym jest tam w tej części mniej mikroorganizmów.
Liczba i zróżnicowanie bakterii zwiększają się od przełyku przez żołądek do jelit i osiągają niewyobrażalne zagęszczenie do 100 miliardów bakterii w 1 gramie treści w końcowym odcinku jelita (Panansiuk 2018). Czyni to jelita jednym z najbardziej skolonizowanych przez mikroorganizmy ekosystemów na świecie (Marteau 2017)”
Choroby układu pokarmowego i inne choroby w których należy pracować nad mikrobiomem to m.in.:
Są to choroby które mają wpływ na mikrobiom i których obecność pogłębia dysbiozę jelit.
Nie ma jednej, określonej i super działającej diety żeby pomóc w poszczególnych jednostkach chorobowych zwłaszcza jeśli w grę wchodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Każda osoba to indywidualna jednostka i dieta np. low FODMAP nie jest u mnie nigdy stosowanavna 100% (!) jej skład produktowy i kompozycja posiłków są dobierane pod stan zdrowia pacjenta i pod akceptowane PRZEZ JELITA produkty – to jelita, ich praca, skład i różnorodność mikroorganizmów poprzez reakcje na poszczególne produkty podpowiadają mi jak należy skomponować dietę żeby iść do przodu a nie cofać się. Nie ma podstaw do eliminacji składnika jeśli organizm na niego reaguje dobrze
Celem jest doprowadzenie organizmu do stanu w którym będzie mógł jeść wszystko bez dolegliwości żołądkowo-jelitowych, czyli kiedy będziemy już na etapie jedzenia surowego jabłka i surowej cebuli bez dolegliwości jelitowych to możemy podziękować sobie za współpracę i powiedzieć MAMY TO! Cel został osiągnięty! Albo … kiedy przeciwciała spadną nam do poziomu, który mieści się w normie laboratoryjnej to również powiemy sobie MAMY TO i cel został osiągnięty.
Dieta i probiotyk czy też probiotyki, i cała probiotykoterapia oraz odpowiednio dobrana suplementacja – prowadzą do zwiększanie ilości i różnorodności mikroorganizmów a tym samym poprawy procesu trawienia, stanu odżywienia organizmu i co za tym idzie stanu zdrowia!