Dynia jest twarda i trudna do obierania czy krojenia.
Najlepszym rozwiązaniem żeby móc wykorzystać w pełni miąższ z dyni to pokroić ją na pół a potem w półksiężyce i upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości dyni, średnia dynia to około 50 min w piekarniku w temp. 160 stopni C. Tak upieczoną dynię, która kroi się jak masło, można wykorzystać do zupy, sosu czy też koktajlu.
Warto również zostawić pestki dyni, które po wysuszeniu są super przekąską i jednocześnie super food.
Dynia to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne (to tylko 28kcal w 100g), jedno z pierwszych pokarmów małych dzieci którym mama rozszerza dietę (czyli po 6 mies. życia). Cechuje się bogatym składem, zawiera znaczne ilości potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi i jodu oraz witaminy zwłaszcza A i E, witaminy z grupy B oraz duże ilości beta-karotenu Zawiera sporo błonnika bo 2,8g w 100g, znacznie więcej niż cukinia która zawiera tylko 1g błonnika w 100g.
Petki dynii to skarbnica składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i miedź, witamin takich jak wit.A i E, beta-karoten oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Garść pestek dyni to świetna przekąska na podwieczorek lub dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania.
Twój komentarz