składniki:
- soczewica zielona (ugotowana w lekko osolonej wodzie)
- rodzynki
- banan
- nasiona słonecznika
- budyń waniliowy bez cukru
- dekoracja według uznania (szczegóły poniżej)
wykonanie:
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, żeby był lekko słodki dodajemy ksylitolu (2-3 łyżki na 1 opakowanie budyniu) albo cukru z cukierniczki -->>dla tych co mogą ;) (1-2 łyżki).
Rodzynki (garść) i słonecznik (1 łyżka) zalewamy gorącą wodą i czekamy aż nasiąkną czyli aż woda wystygnie, następnie odsączamy. Suszone owoce - nie dla insulinoopornych (!)
Soczewicę miksujemy blenderem razem z rodzynkami, słonecznikiem i 1 dużym bananem, po zblendowaniu na gładko przekładamy do naczynia w którym będziemy serwować. Na wierzch nakładamy lekko schłodzony budyń.
Całość dekorujemy według uznania. Moja dekoracja, jak widać na zdjęciu to:
1 łyżeczka dżemu z borówek
1/2 łyżeczki nasion sezamu (wcześniej uprażonych)
2-3 szt. migdałów (wcześniej wymoczonych we wrzątku i obranych ze skórki)
Smacznego :)
Twój komentarz