mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
22 List

Bezglutenowo z soczewicą

Wykorzystaj soczewicę w diecie swojego dziecka a jeśli jej nie lubi to ukryj w słodkim posiłku.

składniki:

- soczewica zielona (ugotowana w lekko osolonej wodzie)

- rodzynki

- banan

- nasiona słonecznika

- budyń waniliowy bez cukru

- dekoracja według uznania (szczegóły poniżej)

wykonanie:

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, żeby był lekko słodki dodajemy ksylitolu (2-3 łyżki na 1 opakowanie budyniu) albo cukru z cukierniczki -->>dla tych co mogą ;) (1-2 łyżki).

Rodzynki (garść) i słonecznik (1 łyżka) zalewamy gorącą wodą i czekamy aż nasiąkną czyli aż woda wystygnie, następnie odsączamy. Suszone owoce - nie dla insulinoopornych (!)

Soczewicę miksujemy blenderem razem z rodzynkami, słonecznikiem i 1 dużym bananem, po zblendowaniu na gładko przekładamy do naczynia w którym będziemy serwować. Na wierzch nakładamy lekko schłodzony budyń.

Całość dekorujemy według uznania. Moja dekoracja, jak widać na zdjęciu to:

1 łyżeczka dżemu z borówek

1/2 łyżeczki nasion sezamu (wcześniej uprażonych)

2-3 szt. migdałów (wcześniej wymoczonych we wrzątku i obranych ze skórki)

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ