mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
07 List

Słodkie naleśniki jako superfood bez dodatku cukru

Dzieciaki je uwielbiają. Zrób je na bogato żeby były superfood. Słodkość pochodzi z banana, daktyli i rodzynek.

Naleśniki - ciasto:

składniki:

1 szkl. mleka

1 szkl. wody mineralna gazowana

1 jajko

1 szkl. mąka pszenna (najlepiej typ 650) lub pół na pół pszenna/owsiana

2 łyżki nasion słoneczniku

2 łyżki oleju rzepakowego

wykonanie:

Mleko, wodę, jajko zmiksuj, dodaj mąkę stopniowo i nadal miksuj. Ciasto nie powinno mieć zbyt gęstej konsystencji albo zbyt rzadkiej. Na koniec dodaj nasiona słonecznika i olej rzepakowy.

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni już bez tłuszczu. Odrobinę tłuszczu (oleju rzepakowego) dodaj na patelnię tylko przy jej rozgrzewaniu, czyli przed pierwszym naleśnikiem. Wtedy naleśnik nie przylepi się do patelni.

Nadzienie:

składniki:

-ser twaróg półtłusty 200g

- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

- 1 średni banan

- 1 łyżka rodzynek

- 6-7 sztuk daktyli

wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w wyższym naczyniu i dokładnie zmiksuj blenderem tak żeby masa była jednolitej konsystencji. Farsz będzie słodki od banana, daktyli i rodzynek więc nie trzeba dosładzać.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ