mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
24 Marz

Samopoczucie zależy od mikroflory jelitowej...

Jak ważna jest flora jelitowa i za co jest odpowiedzialna?

Prawidłowa flora jelitowa czyli bakterie występujące w odpowiedniej ilości i proporcjach w naszych jelitach odpowiadają za produkcję witamin, jak witamina K, witaminy z grupy B (B1, B2, B6 czy B12) i biotyna, pomagają w trawieniu resztek pokarmowych a tym samym w produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (jak np. kwas masłowy) będących składnikiem regenerującym i odżywającym kosmki jelitowe, wpływają na metabolizm, poprawiają ogólne samopoczucie i zapewniają nam odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Właściwie uzbrojone jelita to właściwie zregenerowane kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych m.in. witamin czy składników mineralnych jak np. żelazo.

Najcenniejszymi bakteriami zasiedlającymi nasz przewód pokarmowy są bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium. Niedobór tych bakterii prowadzi m.in. do wzdęć i bulgotania w jelitach. W dalszej kolejności prowadzi do znacznego pogorszenia zdrowia, złego samopoczucia, zmęczenia a nawet stanów depresyjnych. Takie objawy pojawiają się kiedy właściwa mikrobiota jelitowa zostaje znacznie uszczuplona a zaczynają dominować bakterie chorobotwórcze.

Należy zwrócić uwagę na spożywane codziennie produkty, które mogą zaburzać funkcjonowanie właściwej flory bakteryjnej. I tak np. cukier spożywany w formie słodkich napojów, zdrowotnych batonów czy ciastek zbożowych, wzmaga rozwój mikroflory gnilnej. Niedobór błonnika w diecie wynikający z jedzenia białego pieczywa i bułek, drożdżówek, małej ilości warzyw i owoców, upośledza pasaż jelitowy i odżywienie właściwej mikroflory. Również sposób życia ma ogromny wpływ na rodzaj i ilość właściwej flory bakteryjnej. Niszczymy ją przez stres i brak właściwego wypoczynku czy snu. Jednak największe spustoszenie zawdzięczamy antybiotykom. Stąd bardzo ważne jest stosowanie probiotyków i dieta bogata w substancje zaliczane do prebiotyków będących pożywką dla mikrobioty jelitowej czyli np. produkty bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny jak chociażby warzywa i owoce. Prebiotyki to np. skrobia oporna obecna w nieprzejrzałych bananach, płatkach owsianych, znaczne jej ilości można znaleźć również w ziemniakach kolejnego dnia po ugotowaniu. W diecie powinny znaleźć się również produkty zawierające inulinę takie jak cebula, czosnek, cykoria czy karczoch.

Właściwy sposób żywienia ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale na całe nasze życie. Należy go traktować jak nieodzowny element naszej codzienności, zwłaszcza że na rynku pojawia się coraz więcej żywności przetworzonej, która osłabia nasz system odpornościowy zaczynając od jelit.

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ