Składniki:
Makaron z przenicy durum - ½ szklanki
Masło - 1 łyżeczka
Mąka - pszenna typ 650 lub owsiana bezglutenowa 1 łyżeczka
Mleko migdałowe - ½ szklanki
Gałka muszkatołowa - szczypta
Sól - szczypta
Pietruszka natka - 1 łyżka
Brokuł - 5-6 różyczek
Ser żółty lub kozi - 1 łyżeczka
Płatki migdałów - 1 łyżeczka
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do konsystencji al dente (dla osób z celiakią lub nietolerancją na pszenicę można użyć makaronu kukurydzianego ze znakiem przekreślonego kłosa czyli znakiem Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej)
Brokuł gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody lub na parze
Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w garnku
Dodajemy mąkę i mieszamy
Dodajemy sól i gałkę muszkatołową i mieszamy
Wlewamy zimne mleko powoli i mieszamy najlepiej trzepaczką nie odchodząc od garnka, mieszając czekamy aż sos zgęstnieje
Do gotowego sosu dodajemy pietruszkę i lekko mieszamy
Makaron wykładamy na talerz, nakładamy brokuły, polewamy sosem, posypujemy startym serem i migdałami.
Pyyyycha.
Smacznego :)
Porcja dla 1 osoby
Twój komentarz