mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
29 Marz

Pulchne racuchy z sosem truskawkowym - danie na słodko

Racuchy lubiane przez wszystkich. Odpowiednie na przyjęcie dla dzieciaków jako jedno z dań...

Składniki:

Drożdże 100 g

Cukier 1 łyżka

Mleko 300 ml

Mąka 450 g

Szczypta soli

Kefir 6 łyżek

Jajo 3 szt.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć w misce i posypać cukrem, odstawić na chwilę aż drożdże upłynnią się (około 5-7 min).

W garnku zagrzać lekko mleko.

Do upłynnionych drożdży dodajemy powoli mleko, za każdym razem mieszając. Odstawiamy na chwilę aż mieszanka zastygnie (około 5 min).

Następnie dodajemy jajka i mieszamy.

Mąkę mieszamy z solą.

W dalszej kolejności dodajemy małymi porcjami część (3/4 ilości) przesianej mąki wymieszanej z solą.

Wszystko powoli mieszamy.

Dodajemy kefir i mieszamy.

Następnie dodajemy resztę mąki i mieszamy delikatnie.

Gotową mieszankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 40ᵒC na 25-30 min do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wlewamy na patelnię olej i rozgrzewamy go (olej ma być gorący ale nie może być przegrzany, nie może dymić i nie może być czuć zapachu palonego oleju, czyli płomień powinien być średni). Na rozgrzany na patelni olej dodajemy łyżką ciasto. Wielkość racuchów dowolna. Mały racuch to jedna łyżka, duży racuch to dwie łyżki ciasta. Smażymy po 20-30 sekund z każdej strony. Po usmażeniu racuchy wykładamy na papierowy ręcznik i drugim ręcznikiem przykrywamy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Układamy na talerz.

Do dekoracji można użyć mrożonych owoców (w sezonie oczywiście świeżych). Mrożone owoce na początku przygotowywania racuchów wrzucamy na patelnię lub do rondla (bez tłuszczu), przykrywamy i czekamy aż się odmrożą i puszczą sok. Płomień powinien być bardzo mały. Kiedy owoce są już rozmrożone możemy dodać np. odrobinę cynamonu do smaku, następnie przygotowujemy mąkę ziemniaczaną z wodą (np. ½ łyżeczki mąki i 3 łyżki wody)> mieszając gorące owoce bardzo powoli wlewamy mieszankę wody z mąką i mieszamy żeby powstał jednorodny sos. Jeśli sos zgęstniał po dodaniu połowy mieszanki mąki z wodą to nie dodajemy całej pozostałej części. Całość posypujemy cukrem z wanilią dla dodania smaku i aromatu zwłaszcza jeśli danie przygotowywane jest dla małych smakoszy :) Gotowy sos nakładamy na talerz obok racuchów.

Smacznego :)

Racuchy dla 6-8 osób.

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ