Ciasto:
- 2 czekolady (najlepiej gorzkie, można jedną gorzką 85% kakao i jedną mleczną)
- 2 średnie banany
- 1 szklanka zmielonyh migdałów
- 3 łyżki gorącej wody
Dekoracja:
- śmietana 30%
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w garnku (koniecznie garnek z czekoladą trzymamy nad gotującą się wodą w drugim, większym garnku, nie można czekolady bezpośrednio rozpuszczać w garnku na kuchence).
Banany rozgniatamy na talerzu widelcem.
Do rozpuszczonej i ciepłej czekolady dodajemy rozdrobnionego banana, zmielone migdały i wodę. Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub sezamem, można obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 min.
Po upieceniu wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie lub lekko ostygnie.
W tym czasie śmietanę 30% (300ml) przelewamy do większego naczynia, miksujemy na średnich obrotach a następnie na wolnych. Pod koniec miksowania dodajemy miód.
Ostygnięte ciasto dekorujemy dowolnie bitą śmietaną. Możemy również polać upłynnioną czekoladą.
W sezonie świetnym dodatkiem będą truskawki lub maliny a poza sezonem można dodać dżem lub konfiturę.
Smacznego ! :-)
Twój komentarz