Składniki:
3 dojrzałe mniejsze lub 2 duże banany
½ szkl. oleju roślinnego
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej typ 650 lub owsianej
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kawałków gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać upłynniony miód, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowy i drugą połowę suchych składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Przepis łatwo udoskonalić dodając np. orzechy lub płatki migdałów zamiast czekolady.
Smacznego :)
Twój komentarz