składniki:
1 szklanka ciecierzycy
woda z gotowania ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini lub 2 łyżki nasion sezamu
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
korzeń chrzanu (bardzo mały kawałek) lub 2 ząbki czosnku
wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć (najlepiej na noc) tak żeby spęczniała, następnie gotować w wodzie bez soli do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. W czasie miksowania dodawać wodę z gotowania ciecierzycy w takiej ilości aby uzyskać mazistą konsystencję. Na koniec dodać pastę tahini (można ja przyrządzić samodzielnie lub kupić gotową, przepis na www.kapinos.dobrydietetyk.pl). Zamiast pasty tahini można dodać nasiona sezamu i olej.
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja dodaję odrobinę korzenia chrzanu jeśli chcę uzyskać humus chrzanowy albo czosnku jeśli chcę otrzymać humus czosnkowy. Dodatki sa zawsze dowolne, można dodac chociażby natkę pietruszki :)
Humus idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapki, dekoracja do jajka albo dip do selera naciowego lub ogórka.
Smacznego :)
Twój komentarz