ciasto:
- 4 jaja
- 1 łyżka miodu naturalnego lub ksylitolu
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 120g mąka żytnia
- 120g mąka pszenna typ 650
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar w dowolnej ilości
- 3 gruszki
wykonanie:
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, obsypać cukrem/ksylitolem lub miodem.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać na gładką masę, dodac miód, wymieszać. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąkę. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję ale nie bardzo płynną.
Foremkę na ciasto wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wlać ciasto i poukładać na wierzch rabarbar i gruszkę. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni C około 50 minut.
Smacznego :)
Twój komentarz