Składniki:
3 dojrzałe mniejsze lub 2 duże banany
½ szkl. oleju roślinnego
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej typ 650 lub owsianej
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 średnie łodygi rabarbaru
3 łyżeczki nasion słonecznika
3 łyżeczki nasion dyni
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, obsypać cukrem, zostawić do puszczenia soku.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać upłynniony miód, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowy i drugą połowę suchych składników. Dodać rabarbar bez soku i nasiona, wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami albo do specjalnej formy do muffinek. Formę dobrze jest posmarować tłuszczem, np. masłem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Gotowe muffinki można posypać startą na tarce białą czekoladą.
Z przepisu wychodzi 12 pięknych muffinek.
Przepis łatwo udoskonalić dodając np. orzechy lub płatki migdałów zamiast czekolady.
Smacznego :)
Twój komentarz