mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
31 Maj

Ciasto z truskawkami i galaretką - jemy sezonowo - dziś truskawki !

Ciasto bananowe ze słonecznikiem zamiast biszkoptu jako podkład pod owoce i galaretkę.

Składniki:

3 dojrzałe mniejsze lub 2 duże banany

½ szkl. oleju roślinnego

2 jajka

1 szkl. mąki pszennej typ 650 lub owsianej

1 łyżka miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki nasion słonecznika

500g truskawek

2 galaretki

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać upłynniony miód, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowy i drugą połowę suchych składników. Dodać słonecznik, wymieszać. Formę do ciasta posmarować tłuszczem, np. masłem. Nałożyć ciasto i rozprowadzić po całej foremce. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu nałożyć na ciasto truskawki i zalać lekko ztężoną galaretką przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Przepis łatwo udoskonalić o dodatek np. płatków migdałów czy posiekanych orzechów do ciasta zamiast słonecznika.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ