Składniki:
3 dojrzałe mniejsze lub 2 duże banany
½ szkl. oleju roślinnego
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej typ 650 lub owsianej
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki nasion słonecznika
500g truskawek
2 galaretki
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać upłynniony miód, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowy i drugą połowę suchych składników. Dodać słonecznik, wymieszać. Formę do ciasta posmarować tłuszczem, np. masłem. Nałożyć ciasto i rozprowadzić po całej foremce. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu nałożyć na ciasto truskawki i zalać lekko ztężoną galaretką przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przepis łatwo udoskonalić o dodatek np. płatków migdałów czy posiekanych orzechów do ciasta zamiast słonecznika.
Smacznego :)
Twój komentarz