składniki:
2 banany
1/2 kg truskawek
1 mango
4 łyżki jogurtu naturalnego (jogurt gęsty typu greckiego), można zamienić na jogurt sojowy jeśli dziecko ma alergię na białko mleka krowiego
wykonanie:
Przygotować owoce, umyć banana, truskawki i mango. Obrać banana i mango ze skórki, trukawki pozbawić szypułek.
Jednego banana, 300g truskawek i 2 łyzki jogurtu przełożyc do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem i wylać do prostokątnego pojemnika który nadaje się do zamrażania i włożyć na 15-20 min do zamrażarki.
Do tego samego wysokiego naczynia włożyć drugiego banana, pozostałe truskawki, mango i 2 łyżki jogurtu, zmiksować blenderem.
Wyjąć z zamrażarki pojemnik i zmiksowaną porcję nałożyć na zamrożone już w pojemniku lody. Pudełko zamknąć i włożyć do zamrażarki, poczekac aż lody będa zamrożone.
Propozycja podania dowolna, można nabrać loda i nalożyć do chrupiących foremek albo podać w miseczce do lodów dekorując owocami.
Zmiksowaną masę owocowo-jogurtową można też przełożyć od specjalnych pojemników które pozwolą otrzymac loda na patyku.
Smacznego :)
Twój komentarz