Jest między innymi bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy, garbniki oraz pektyny.
Bardzo cenną cechą syropu z czarnego bzu jest obecność kwercetyny (znacznie większe jej ilości są obecne w soku z owoców czarnego bzu niż syropu z kwiatów ale ta dobroć natury dopiero jesienią) hamuje ona wydzielanie histaminy w organizmie czyli substancji wydzielanej podczas reakcji alergicznej. Reakcja ta może dawać efekt zmian skórnych często dokuczliwych i swędzących chociażby u bardzo małych dzieci u których rozszerzana jest dieta. Obniżenie poziomu tej substancji łagodzi zmiany skórne ale bardzo ważne jest żeby z diety wyeliminować czynnik alergizujący jeśli jest nim pokarm albo wyeliminować pokarmy wchodzące w reakcje krzyżowe pyłki/roztocza z pokarmami. Ważne jest również żeby nie dodawać soku z cytryny do syropu lub soku z czarnego bzu gdyż owoce cytrusowe dodatkowo zawierają w sobie histaminę a chcemy ją obniżyć.
Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są szerokie:
działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
działają napotnie i antywirusowo,
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
wzmacniają odporność organizmu,
stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate, obniża ciśnienie krwi
uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
działają oczyszczająco i usuwają wolne rodniki,
przyspieszają przemianę materii,
łagodzą stany zapalne skóry
Składniki na pyszny syrop z kwiatów czarnego bzu:
ok. 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych i zbieranych w słoneczny dzień)
2 litry wody
1 kg cukru (można użyć ksylitolu ale raczej do krótkotrwałego przechowywania-nie testowałam)
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
Wykonanie:
Kwiaty nie myjemy, należy je oddzielić od łodyżek, które są gorzkawe np. nożyczkami. Zalać wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnie przecedzić, dodaj cukier, wymieszać i zagotować aż cukier dokładnie się rozpuści. Nie gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia, dodaj sok z cytryny i bezpośrednio przelej do dokładnie umytych, szczelnie zamykanych słoiczków. Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem. Nie ma konieczności pasteryzowania słoików poprzez ich zagotowanie. Jeśli syrop będzie przeznaczony do bezpośredniego spożycia, to należy przechowywać go w lodówce najlepiej do kilku, kilkunastu dni.
Twój komentarz