składniki:
- kilka liści kapusty kiszonej
- 1 torebka ryżu basmati lub brązowego (oba mają niski indeks glikemiczny)
- 1 torebka kaszy pęczak
- 1 większa marchewka
- 4 łyżki kukurydzy
- 1/2 kg pieczarek
- cebula
- czosnek
- olej rzepakowy
wykonanie:
Liście kapusty przygotowujemy do zawinięcia usuwając twardsze fragmenty.
Ryż i kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w krótszym czasie niż podany na opakowaniu o około 5-7 minut. Ja zawsze do ryżu dodaję kurkumę (zdrowa i wartościowa przyprawa dająca piękny żółty kolor).
Cebulę obieramy, kroimy w kostę i podsmażamy na patelni na oleju do lekkiego zrumienienia, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, lekko solimy i dusimy około 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy i dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 min. Na koniec wrzucamy kukurydzę i posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy patelnię z zawartością.
Ugotowany ryż mieszamy z kaszą i dodajemy zawartość z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodac koperek lub natkę pietruszki.
Liście kapusty wypełniamy farszem i zawijamy tworząc gołąbki.
Gołąbki wkładamy do naczynia, w którym będziemy je piec/gotować (można je ugotowć na gazie albo w piekarniku), podlewamy wodą z dodatkiem soli i przypraw (np. ziół prowansalskich)
Temperatura około 160stopni C czas około 30-40min.
Smacznego :)
ps. do gołąbków wegańskich można użyć dowolnej kapusty np. polecam również włoską :)
Twój komentarz