mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
21 Czerw

Wegańskie gołąbki z kiszonej kapusty

Kisząc kapustę pamiętaj, że do kiszenia nadają się również całe główki kapusty, z której później można zrobić gołąbki :) nadzienie jest kwestią indywidualną - dziś w wersji bezmięsnej :)

składniki:

- kilka liści kapusty kiszonej

- 1 torebka ryżu basmati lub brązowego (oba mają niski indeks glikemiczny)

- 1 torebka kaszy pęczak

- 1 większa marchewka

- 4 łyżki kukurydzy

- 1/2 kg pieczarek

- cebula

- czosnek

- olej rzepakowy

wykonanie:

Liście kapusty przygotowujemy do zawinięcia usuwając twardsze fragmenty.

Ryż i kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w krótszym czasie niż podany na opakowaniu o około 5-7 minut. Ja zawsze do ryżu dodaję kurkumę (zdrowa i wartościowa przyprawa dająca piękny żółty kolor).

Cebulę obieramy, kroimy w kostę i podsmażamy na patelni na oleju do lekkiego zrumienienia, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, lekko solimy i dusimy około 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy i dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 min. Na koniec wrzucamy kukurydzę i posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy patelnię z zawartością.

Ugotowany ryż mieszamy z kaszą i dodajemy zawartość z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodac koperek lub natkę pietruszki.

Liście kapusty wypełniamy farszem i zawijamy tworząc gołąbki.

Gołąbki wkładamy do naczynia, w którym będziemy je piec/gotować (można je ugotowć na gazie albo w piekarniku), podlewamy wodą z dodatkiem soli i przypraw (np. ziół prowansalskich)

Temperatura około 160stopni C czas około 30-40min.

Smacznego :)

ps. do gołąbków wegańskich można użyć dowolnej kapusty np. polecam również włoską :)

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ