składniki:
- pierś z kurczaka (120g)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5g)
- szpinak (120g)
- ser feta (plasterek 10g)
- czosnek (mały ząbek, 3g)
- kasza gryczana biała (1/3 woreczka)
- pomidor (250g)
- sałata (2 liście, 10g)
- olej lniany (1 łyżeczka, 7g)
- sól
- pieprz
- sok pomidorowy (1 szkl. 250g)
- brzoskwinia (1 szt. 150g)
wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, rozkroić na cieńsze części tak zeby można było zwinąć szpinak, można lekko rozbić
Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić do garnka z niewielką iloscią oleju rzepakowego, mieszać aż straci objętość.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Po przestygnięciu dodać ser, wymieszać.
Farsz nakłądać na pierś z kurczaka i zawijać pomagając sobie wykałączkami. Takie zwiniątka wrzucamy na folię do piekarnika.
Temp. 160 stopni C czas peczenia około 30 min.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie do konsystencji nierozgotowanej, zwykle około 12-15 min.
Pomidora myjemy i kroimy na kawałki, sałatę myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy kaszę, faszerowaną pierś z kurczaka i warzywa. Warzywa polewamy olejem lnianym i oprószamy
świeżo zmielonym pieprzem.
Do tego 1 szklanka soku pomidorowego i średnia brzoskwinia :)
Smacznego :)
kaloryczność obiadu: 520 kcal
zawartość makroskładników:
- węglowodany 43%
- białko 28%
- tłuszcz 29%
Twój komentarz