Moja wersja :)
składniki:
- 2 kg ogórków
- sól
- woda
- 2-3 liście chrzanu
- ok. 10 gałązek/łodyżek młodego kopru
- 4-5 dużych ząbków czosnku
wykonanie:
Ogórki zalać wodą z kranu, wymoczyć przez 2-3 godz. i dokładnie wypłukać z ziemi i zanieczyszczeń.
Zagotować wodę i ostudzić. Do ostudzonej wody dodać sól (1 pełna łyżka drobnoziarnistej soli jodowanej na 1 litr wody)
Liście chrzanu i koper dokładnie wypłukać pod bierzącą wodą, czosnek obrać i ułożyć na dnie słoika.
Do tak przygotowanego słoika powkładać ogórki pionowo, tak jak rosły, czyli miejsce gdzie był ogonek powinno być na górze.
Ogórki poukładać ciasno w słoiku i zalać wodą tak, żeby były przykryte.
Słoik ustawiamy w kuchni ale nie w pełnym słońcu. Czekamy 3-4 dni aż woda zmętnieje i ogórki gotowe.
Smacznego :)
Twój komentarz