Składniki:
2 małe banany lub 1 duży
400g cukinii (1 sztuka)
½ szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1 szkl. mąki owsianej
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. Cukinię umyć i bez obierania zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z rozgniecionym bananem i odstawić na bok. Po kilku minutach cukinia puści znaczne ilości soku więc należy go usunąć żeby nie rozrzedzać ciasta, można go wypić lub wylać.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać miód, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika i wymieszać.
Jeśli robimy bezglutenowo to należy zwrócić uwagę na proszek do pieczenia czy na pewno jest bezglutenowy bo zwykle w składzie ma mąkę pszenną. Poza tym śladowe ilości glutenu jakie mogą być obecne w sodzie oczyszczonej również są niedozwolone dla chorych na celiakię. No i oczywiście mąka owsiana musi być bezglutenowa. Najbardziej wiarygodne pod kątem bezglutenowości są produkty oznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa należącego do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakię i na Diecie Bezglutenowej.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowo-cukiniowy i drugą połowę suchych składników, wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami lub do blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem. Piec około 18-20 minut w 200 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu)
Przepis na 16 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Smacznego :)
Twój komentarz