mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
17 Lip

Muffinki z cukinią na słodko

Jeśli chcesz ukryć warzywo w posiłku dla dziecka ... zrób muffinkę :)

Składniki:

2 małe banany lub 1 duży

400g cukinii (1 sztuka)

½ szkl. oleju rzepakowego

2 jajka

1 szkl. mąki owsianej

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. Cukinię umyć i bez obierania zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z rozgniecionym bananem i odstawić na bok. Po kilku minutach cukinia puści znaczne ilości soku więc należy go usunąć żeby nie rozrzedzać ciasta, można go wypić lub wylać.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać miód, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika i wymieszać.

Jeśli robimy bezglutenowo to należy zwrócić uwagę na proszek do pieczenia czy na pewno jest bezglutenowy bo zwykle w składzie ma mąkę pszenną. Poza tym śladowe ilości glutenu jakie mogą być obecne w sodzie oczyszczonej również są niedozwolone dla chorych na celiakię. No i oczywiście mąka owsiana musi być bezglutenowa. Najbardziej wiarygodne pod kątem bezglutenowości są produkty oznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa należącego do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakię i na Diecie Bezglutenowej.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać mus bananowo-cukiniowy i drugą połowę suchych składników, wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami lub do blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem. Piec około 18-20 minut w 200 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu)

Przepis na 16 muffinek

Czas wykonania: około 20 min

Czas pieczenia: około 20 min

 

Smacznego :)

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ