składniki:
- 1 cukinia (około 400g)
- ryba np. sola (200g)
- 1 jajko
- mąka dowolna, najlepiej wyższego typu około 2000 lub bezglutenowa (2-3 łyżki)
- cebula (1 średnia sztuka)
- czosnek (2 średnie ząbki)
- sól
- zioła
- olej rzepakowy
wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, odstawić i przygotować pozostałe składniki. Po odstaniu odsączyć nadmiar soku.
Rybę (najlepiej taką, której smak i zapach jest mało wyczuwalny jako rybi a ryba jest wartościowa, proponuję solę) bardzo drobno pokroić nożem lub rozdrobnić mechanicznie.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać i pokroić na drobniutką kostkę.
Dodać jajko, wszystko razem wymieszać.
Dodać mąkę. Jeśli będzie za rzadkie można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Wszystkie składniki wymieszać. Lekko posolić i dodać suszone zioła do smaku np. bazylię i koperek.
Rogrzać olej i smażyć małe porcje (1 łyżka to jeden placek) do zrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki można podać bez dodatków lub z jogurtem naturalnym zastępując tradycyjną śmietanę.
Smacznego :)
Twój komentarz