składniki:
150g mąki kukurydzianej
150g mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
120g masła klarowanego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki miodu
wykonanie:
masło upłynnić i ostudzić, wszystkie składniki połączyć, jeśli składniki trudno się łączą można dodać miodu i 1-2 łyżki mleka np.sojowego,
uformowaną kulkę schłodzić w lodówce,
schłodzoną kulkę podzielić na części i rozwałkować,
wykrajać ciastka o dowolnej formie, ja wybrałam gwiazdki, ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem,
następnie ciastka wypiekać w ogrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół bez termoobiegu) przez kilka minut 4-8 (do zrumienienia), czas wypieku zależy od grubości ciastka
Smacznego :)
Twój komentarz