Składniki:
2 małe banany lub 1 duży
1 burak 100-120g
½ szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
1/2 szkl. mąki gryczanej
2 łyżki płatków migdałów
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.
Buraka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać miód, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, płatki migdałów i wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana i drugą połowę suchych składników, wymieszać. Na końcu dodać startego buraka. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami lub do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 18 minut
Przepis na 12 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Smacznego :)
Twój komentarz