mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
19 Sty

Muffinki z burakiem na słodko

Burak - albo go lubimy albo nie. Dzieci różnie reagują na warzywa i nawet jeśli jadły wszystko w wieku 2-4 lat to w wieku 7-9 lat zaczynają wymyślać... tego nie lubię, tamtego nie lubię, tego nie chcę...

Bądź spryciarzem i ukryj warzywo w muffince :)

Składniki:

2 małe banany lub 1 duży

1 burak 100-120g

½ szkl. oleju rzepakowego

2 jajka

1/2 szkl. mąki pszennej typ 650

1/2 szkl. mąki gryczanej

2 łyżki płatków migdałów

1 łyżka miodu

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.

Buraka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, dodać miód, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, płatki migdałów i wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana i drugą połowę suchych składników, wymieszać. Na końcu dodać startego buraka. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami lub do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 18 minut

Przepis na 12 muffinek

Czas wykonania: około 20 min

Czas pieczenia: około 20 min

 

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ