mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
05 Sty

Chleb bezglutenowy - GRYCZANY

SMACZNY i ZDROWY no i tylko 3 składnikowy :) ... wydaje się niemożliwe? Spróbuj - napewno Ci się uda !

składniki:

• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 2,5 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + dodatkowa do uzupełnienia


wykonanie:

Kaszę wypłucz pod bierzącą wodą, umieść w wyższym naczyniu i zalej wodą (700 ml).
Odstaw na całą noc (minimum 8 godzin).
Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się trochę lepkie, a na wierzchu może pojawić się piana.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę wchłoniętą przez kaszę.
Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną powierzchnią wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się jej za dużo, odlej nadmiar.
Klejącą kaszę zmiksuj lekko w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj.
Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Umieść w zimnym piekarniku i pozostaw na całą noc.
Przez ten czas ciasto wypełni foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się lekko zaokrąglone wybrzuszenie.
Chleba który spędził noc w zimnym piekarniku, nie wyjmuj z niego tylko nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C.
Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka, która podczas pieczenia może lekko pęknąć.

Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź najlepiej na kuchennej kratce.
Chleb krój ostrym nożem bo inaczej będzie się kruszył. Pierwszą kromkę zjedz z masłem lub posmaruj awokado.
Chleb może sprawiać wrażenie wilgotnego ale to normalne. Jest pyyyszny :) !!!

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ