Hashimoto w najprostszych słowach to choroba autoimmunologiczna polegająca na niszczeniu komórek własnej tarczycy.
Niezwykle ważne jest dobranie odpowiedniego sposobu żywienia do konkretnej osoby.
O doborze składników w diecie decyduje nie tylko wiek, wzrost, stan odżywienia ale przede wszystkim nadwrażliwość pokarmowa która zwykle występuje w chorobie autoimmunologicznej choć nie jest to regułą. W chorobie autoimmunologicznej wskazane byłoby wyeliminowanie składników pokarmowych/pokarmów które wywołują nietolernację pokarmową czyli alergię w klasie IgG prowadząc do pojawienia się zespołu jelita przesiąkliwego doprowadzając do przedostawania się do organizmu szkodliwych dla niego cząstek osłabiających układ odpornościowy. Po zidentyfikowaniu jakie pokarmy wywołują nietolerancję wprowadzić należy dietę eliminacyjną co uszczelni barierę jelitową i wprowadzi chorobę w stan remisji. Bardzo ważna w odbudowie szczelności jelit jest właściwa probiotykoterapia.
Wsparcie w tym temacie, czyli badania nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, diagnostykę mikrobioty jelitowej oraz testy w kierunku celiakii i/lub alergii na gluten (które mogą być jedną z przyczyn powstania Hashimoto) oferuje Instytut Mikroekologii.
Wsparcie w tworzeniu diety w chorobie Hashimoto - Dobry Dietetyk
Twój komentarz