składniki:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- wanilia (najlepiej laska wanilii) ilość dla smaku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki startej dynii
- 2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam typ 650) ale można użyć mąki np.ryżowej lub innej bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki orzechów włoskich rozkruszonych
- 1 łyżka pestek dyni (obłuskane nasiona dyni)
wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę, sodę, cynamon, wanilię i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego wymieszania, następnie dorzucamy orzechy, pestki dyni (można obrać pestki ze świeżej dyni którą starliśmy na tarce ale lepiej zostawić je do wyschnięcia/ususzenia i teraz użyć łuskanych nasion dyni kupionych wcześniej) i startą na tarce dynię, mieszamy ręcznie, masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, piekarnik nagrzany gór/dół) około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie klei się.
Smacznego :)
Twój komentarz