mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
28 Luty

Deser dla niejadka -->> amarantus z ukrycia

Truskawki i gruszka ... które dziecko nie lubi tych owoców?... chyba każde lubi :)

ale >> amarantus << o specyficznym smaku (?) to nie zasmakuje raczej żadnemu dziecku ... zrób misz-masz ;)

Amaratus - źródło potasu i magnezu oraz żelaza i wapnia

składniki:

- amarantus nasiona (1 pełna łyżka ugotowanego amarantusa)

- truskawki (poza sezonem tylko mrożone zjadamy bo mają największą wartość odżywczą, są zamrażane w sezonie kiedy są najtańsze i najbardziej dojrzałe, no i mają najwięcej witamin i składników mineralnych - 1 szklanka)

- gruszka 1/2 sztuki

wykonanie:

-> amarantus ugotować w wodzie (przygotowanie: 1/2 szklanki amarantusa i 1 szklanka wody, wsypujemy amarantus do wody, zagotowujemy, gotujemy około 5-10 min i wyłączamy, przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia; gotowy amarantus wygląda jak małe, napompowane kuleczki które lekko strzelają gdy się je rozgryza, trochę jak kawior ;) )

-> truskawki miksujemy na gładką masę, jeśli mamy kwaskowate to można dodać miodu albo ksylitolu

-> gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki

Komponujemy deser:

truskawki mieszamy z amarantusem i część wlewamy do salaterki, dodajemy część pokrojonej gruszki, następnie znowu wlewamy truskawki z amarantusem i na wierzch dajemy resztę gruszki

Żaden łasuch nie powstrzyma się od truskawkowej pyszności a każdy niejadek skusi się na czerwony deser

Taki deser można wykonać z miksem owoców leśnych albo dowolnymi owocami leśnymi malinami,jagodami czy borówkami :) ważne żeby był efekt kolorystyczny bo wtedy dziecko skusi się na taki podwieczorek

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ