mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
12 Marz

Kotleciki drobiowo-ryżowe z warzywami

I niejadek zje obiadek :)

Umiejętnie schowane warzywa, kolorowy wygląd, okrągły kształt wygodny do trzymania i włożenia do buzi - wszystko w jednym, małym kotleciku ! Gryz za gryzem i kotlecik za kotlecikiem ląduje w małym albo dużym brzuszku :)

Nic więcej nie trzeba - kotlecik jest formą obiadu. Spróbuj :)

składniki:
- 350g - mięso drobiowe mielone
- 50g (1/2 woreczka) - ryż basmatti

- 100g - cukinia (surowa ze skórką)
- 1 jajko
- garstka - natka pietruszki/koperek
- szczypta - sól himalajska/przyprawa do drobiu
- 1 dowolnej wielkości najlepiej średnia marchewka z rosołu
- 1 średnia pietruszka z rosołu
- 1 łyżeczka - mąka kokosowa
- bułka tarta lub panier z ciecierzycy, osobiście częściej używam i użyłam drugiej propozycji


wykonanie:
mięso wymieszać z ostudzonym ryżem (do gotowania ryżu oprócz odrobiny soli zawsze dodaję kurkumę, jest on wtedy żółciutki i wygląda apetyczniej a kurkuma ma właściwości antyrakowe więc warto jej używać) i startą na grubych oczkach cukinią, dodać jajko, doprawić lekko solą i natką pietruszki/koperkiem i dodać rozgniecioną widelcem marchewkę i pietruszkę z rosołu, dodać mąkę, wymieszać, uformować kotleciki mniejsze albo większe (dowolnie) i obtoczyć w panierce (gdyby cistako było za luźne można dodać panierkę do środka i wymieszać), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i skropić lekko olejem rzepakowym; piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 min

Smacznego :)

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ