mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
06 Kwie

Jajka w cieście francuskim

-->> szybka przekąska na szczególne okazje :)

Jeśli masz czas możesz zrobić ciasto francuskie samodzielnie, jeśli nie, można kupić gotowe w sklepie. Nie jest to posiłek na częstą degustację gdyż ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne ale sporadycznie jak najbardziej np. na Święta Wielkanocne albo imieniny :)

składniki:

- ciasto francuskie

- jajko

- kawałki cukini

- kiełki/rzeżucha/szczypiorek/świeże zioła do dekoracji

wykonanie:

ciasto rozłożyć i wykroić w nim kółka za pomoca szklanki lub kubka, ułożyć odciśnięte kawałki ciasta na papierze do pieczenia i posmarować masłem, następnie wyciąć mniejsze kółka w cieście francuskim i obręcz ułożyć na wyciętych wcześniej kółkach.

Jajka ugotować na twardo, podzielić na 3-4 części tak żeby było widoczne żółtko i ułożyć na środku wyciętych krążków ciasta francuskiego ułożonych na papierze do pieczenia. Na jajko można poukładać kawałki cukini.

Piec w temp. 180 stopni około 18 minut (piekarnik ogrzany góra/dół bez termoobiegu)

Po upieczeniu udekorować na zielono :)

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ