Jeśli masz czas możesz zrobić ciasto francuskie samodzielnie, jeśli nie, można kupić gotowe w sklepie. Nie jest to posiłek na częstą degustację gdyż ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne ale sporadycznie jak najbardziej np. na Święta Wielkanocne albo imieniny :)
składniki:
- ciasto francuskie
- jajko
- kawałki cukini
- kiełki/rzeżucha/szczypiorek/świeże zioła do dekoracji
wykonanie:
ciasto rozłożyć i wykroić w nim kółka za pomoca szklanki lub kubka, ułożyć odciśnięte kawałki ciasta na papierze do pieczenia i posmarować masłem, następnie wyciąć mniejsze kółka w cieście francuskim i obręcz ułożyć na wyciętych wcześniej kółkach.
Jajka ugotować na twardo, podzielić na 3-4 części tak żeby było widoczne żółtko i ułożyć na środku wyciętych krążków ciasta francuskiego ułożonych na papierze do pieczenia. Na jajko można poukładać kawałki cukini.
Piec w temp. 180 stopni około 18 minut (piekarnik ogrzany góra/dół bez termoobiegu)
Po upieczeniu udekorować na zielono :)
Smacznego :)
Twój komentarz