składniki:
- 400g ciecierzycy
- 100g ryżu basmatti (suchego)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 szczypty soli
wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez kilka godzin, aż wchłonie część wody w której jest moczona i spęcznieje. Następnie wypłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować z marchewką i pietruszką w lekko osolonej wodzie około 15 min. Wystudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, można częściowo zostawić nierodrobnione ziarenka, będą wyczuwalne przy jedzeniu jeśli ktoś tak lubi, w przeciwnym wypadku należy zmiksować ciecierzycę na głądką masę żeby konsystencja pasztetu była gładka. Na konie blendowania dodać ugotowany i przestudzony ryż z warzywami i lekko zblendować. Dodać sól i przyprawy i wymieszać, przełożyć do foremnki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 40-50 minut (piekarnik nagrzany góra/dół bez termoobiegu).
Smacznego :)
Twój komentarz