Tak prosty deser jak budyń można przygotować bardzo szybko i można z niego równie szybko zrobić posiłek wysycony w żelazo dodając na koniec gotowania surowe żółtko jaja. Takie świadome działania rodziców pozwalają na nieświadome zjadanie przez dziecko posiłków, które zaspokajają jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze :) długie zdanie ale treściwe :) Szczególnie cenny posiłek dla niejadka jajek ale jadka słodkości :)
składniki:
- budyń dowolnej firmy (z cukrem lub bez)
- mleko migdałowe lub krowie (dla tych którzy mogą jeść nabiał krowi)
- ksylitol lub cukier (jeśli budyń był bez cukru)
- 2 żóltka
- banan lub dowolny owoc do dekoracji
- płatki migdałów do dekoracji
wykonanie:
zagotować część mleka, czyli ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Na koniec gotowania budyniu, kiedy już bulgocze gęsty w garnku należy dodać żółtka i intensywnie wymieszać. Budyń nabierze intensywniejszego koloru (dotyczy budyniu śmietankowego/waniliowego) i wartości odżywczych. Gotowy budyń przelać do salaterki i udekorować owocami i płatkami migdałów (albo jak dziecko woli wiórkami kokosowymi). Skąłdniki do dekoracji dowolne, ważne żeby był to produkt spożywczy zdrowy a nie kolorowa/farbowana/cukrowa posypka.
Smacznego :)
Twój komentarz