składniki:
- porcja królika do ugotowania wywaru dla maluszka (i na zupę dla całej rodziny)
- ziemniak 1 mała sztuka
- marchewka 1 mała sztuka
- pietruszka korzeń 1 mała sztuka
- kawałek pora
- buraczek 1 mała sztuka
- liście buraka czyli botwinka 2-3 liście
- świeży lubczyk z ogródka ale tylko do wywaru
- liście selera ale tylko do wywaru
wykonanie:
gotujemy wywar z mięsa do momentu aż mięso będzie miękkie (wywar bez soli i pieprzu), odlewamy niewielką część wywaru i odrywamy malutki kawałek mięsa (wielkość dłoni maluszka) i następnie wrzucamy do wywaru pokrojone w mniejsze kawałki warzywa (burak/marchew/ziemniak/pietruszka/por), do tego małą gałązkę lubczyku i selera, i pokrojone drobniej liście buraka; kiedy warzywa są już miękkie wyciągamy z zupy kawałek marchewki i ziemniaka, żeby później ugnieść widelcem i pozostawić tym samym większe kawałki do pogryzienia sprawnymi dziąsełkami :)
liście lubczyku i liście selera wyrzucamy, mięso z ugotowanymi warzywami i wywarem mięsno-warzywnym miksujemy na gładką masę - powstaje zupka krem i do tej zupki dodajemy ziemniaka i marchewkę (odłożone wcześniej)- rozgniatamy lekko łyżeczką przed podaniem. Taką zupkę (jak na zdjęciu) maluszek zje z ogromną przyjemnością.
Zupka jest bez soli i pieprzu ale dla poznawania nowych smaków warto dodać odrobinkę (malutką szczyptę) majeranku juz do gotowej zupki albo na koniec gotowania, podobnie natkę pietruszki.
Smacznego :)
Twój komentarz