składniki bazowe:
- płatki owsiane górskie
- jajko
- banan
składniki dodatkowe:
- sezam (tym razem sezam ale można np. nasiona słonecznika albo dyni)
przygotowanie:
płatki owsiane górskie zalewamy gorącą wodą tylko do wysokości całkowitego ich przykrycia, pozostawiamy na około 15-20 min aż wsiąkną wodę i przestygną. Następnie dodajemy jajko, mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do płatków i jajka. Całość mieszamy i baza gotowana. Teraz według uznania dodajemy składniki dodatkowe jak np. sezam albo słonecznik albo pestki dyni, można również płatki migdałów albo rozkruszone orzechy.
wykonanie finałowe:
Placuszki smażymy na oleju rzepakowym albo kokosowym.
Usmażone i lekko przestudzone delikatnie polewamy syropem klonowym. Układamy na talerzu, do dekoracji możemy użyć owoców sezonowych albo dodać kilka orzechów np. włoskich albo nerkowca.
Próbuj/testuj/eksperymentuj... podsuwaj swojemu dziecku różne produkty, rozwijaj jego kubki smakowe :)
Smacznego :)
Twój komentarz