Składniki:
- 1 marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 2-3 malutkie czerwone cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 jajka
- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
- mąka pszenna typ 550-650 lub mąka z wyższego przemiału
- olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, cukinię, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o średnich oczkach (możesz to zronić w robocie), następnie całość dodatkowop zmiksuj na gładszą masę ale nie całkowicie na "papkę" dodaj jajo lub dwa jaja, mąkę tak jak do placków ziemniaczanych, żeby uzyskać właściwą konsystencję następnie rozgrzej olej na patelni i nakładając łyżką porcje, formuj małe placuszki najlepiej wielkości dłoni malucha dla którego przeznaczone są placuszki.
Pamiętaj żeby po usmażeniu placki wyłożyć na papier (ręcznik kuchenny) celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawaj placuszki tak jak standardowe placki ziemniaczane czyli ze śmietaną (12%) albo jogurtem naturalnym albo po prostu na sucho :)
Ilość warzyw i ich proporcja jest dowolna, wszystko zależy od tego ile osób będzie jadło placuszki.
Smacznego :)
Twój komentarz