składniki:
- 300g - ryż (biały długoziarnisty, paraboliczny lub basmati)
- 300g - mięso mielone z indykamlub kurczaka
- 1 łyżeczka - majeranek
- 1/2 łyżeczki - koperek
- 1/2 szklanki chudego bulionu (może być rosół)
- sól do smaku
- 2 sztuki - marchew
- 3 łyżeczki - masło
- 1 łyżka - mąka pszenna lub ziemniaczana
wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy mięso mielone, dokłądnie mieszamy, dodajemy przyprawy ziołowe i doprawiamy lekko solą. W garnku roztapiamy 1 łyżeczkę masła i układamy ciasno na dnie garnka ryż z mięsem i zalewamy rosołem, przykrywamy i gotujemy około 30 min. W tym czasie obieramy marchew, trzemy na drobnej tarce. Masło roztapiamy w rondlu lub na patelni, dodajemy startą marchew i dusimy. Następnie podlewamy wodą (około 1 szklanki) i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Następnie mąkę rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Z ugotowanej porcji gołąbków bez kapusty odkrajamy porcję odpowiednią dla poszczególnych członków rodziny i polewamy sosem.
Smacznego:)
Twój komentarz