mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
13 Paź

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki mogą być wykonane na zwykłej mące pszennej np.650 lub pełnoziarnistej ale mogą być również bezglutenowe (np. mąka ryżowa/ gryczana i jaglana)

Składniki:

4 szklanki mąki
0,5 kostki drożdży (50g)
2 jajka
szczypta cukru do wyrośnięcia drożdży
1 szklanka mleka (może być roślinne np. migdałowe bez cukru - ja takiego używam)
4 łyżki masła

1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
+jajko do posmarowania ciasta

Sposób wykonania:

- 1 szklankę mleka lekko podgrzać. Odlać połowę mleka, dodać drożdże, szczyptę cukru i 1/2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej robić to w wysokim naczyniu np. w 1 litrowym słoiku i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
- W tym samym czasie do reszty mleka dodać masło i stopić je na malutkim ogniu, pozostawić do przestudzenia.

- Jajka ubić mikserem (dla lepszego ubicia można dodać kilka kropli soku z cytryny)

- Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i kurkumą. Można dodać zioła (np. majeranek/bazylia lub oregano) Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Podzielić na porcje bułeczkowe - takiej wielkości bułeczki jakie nam odpowiadają pamiętając, że zwiększą swoją objętość nawet 2-krotnie. Przygotowane bułeczki pozostawić w ciepłym miejscu, aż urosną.
- Następnie posmarować ubitym jajkiem.
Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (góra/dół). Pod koniec pieczenia warto rokroić jedną bułeczkę i zobaczyć czy jest już gotowa.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ