składniki:
proporcje dowolne, można bazować na zdjęciach które dołączam
- dynia (dowolna)
- marchew
- ziemniaki
- cebula
- czosnek
- ryba (polecam np. polędwicę z mintaja bo ta ryba jest najmniej wyczuwalna smakowo i zapachowo)
- sól, pieprz i koperek do smaku
- 1 jajko
- ręcznik papierowy
- mąka ziemniaczana
wykonanie:
Warzywa ( dynię, marchew, ziemniaki) obrać, zetrzeć na tarce lub za pomocą robota. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecinąć przez praskę lub też drobno pokroić. Rybę rozmrozić, chyba że ktoś będzie miał dostęp do świeżej co polecam :) pokropić w mniejsze kawałki. Całość zmiksować (rozdrobnić) na jednolitą masę. Dodać jajko. Lekko posolić, dodać odrobinę pieprzu i posiekany koperek (jeśli dziecko lubi albo tylko tyle, żeby koperek nie rzucał się w oczy). Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać i smażyć na patelni na oleju jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu zdjąć z patelni i położyć na talerzu na papierowym ręczniku celem osączenia nadmiaru oleju, drugi kwałek ręcznika papierowego położyć na górę placków. Czynności z ręcznikiem papierowym powtarzać przy każdej nowej porcji usmażonych placków.
Placki można podawać z jogurtem naturalnym lub sojowym (jeśli dziecko jest na diecie bezmlecznej).
Placki oczywiście może zjeść cała rodzina i duży i mały człowiek :)
Smacznego :)
ps.w razie pytań proszę napisać maila: olga.kapinos@dobrydietetyk.pl
Twój komentarz