mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
23 Luty

Omlety - wersja bezglutenowa z oliwkami

Omlety to idealne rozwiązanie na śniadanie i/lub na kolację oczywiście różnią się między sobą bo kaloryczność śniadania i kolacji jest zdecydowanie inna ...

składniki na 1 omleta:

- 2 jajka

- 40g cukini (umyta ze skórką)

- 30g marchewki (umyta i obrana ze skórki)

- 3 łyżki mleka (ja użyłam migdałowego bez cukru)

- 1 łyżka mąki (ja użyłam kokosowej)

- 4-5 oliwek (ja użyłam czarnych)

- plaster szynki drobiowej / plaster sera żółtego lub mozzarella (te dodatki wskazane do omleta porannego niż tego na kolację)

- olej rzepakowy

- szczypta soli

 

wykonanie:

Marchew i cukinię myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Następnie przygotowujemy patelnię, wlewamy 1 łyżeczkę oleju i rozgrzewamy. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew, cukinię, szczyptę soli i mieszamy. Do wersji śniadaniowej omleta dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki plaster szynki (np. drobiowej). Przerzucamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników) o średnicy około 20cm i czekamy aż zetnie się z jednej strony. I następnie odwramay żeby ściął się z drugiej strony. Dla osób które nie mają wprawy w odwracaniu omletów (czyli np. ja :-) ) najlepiej mieć obok drugą rozgrzaną patelnię i odwrocić omleta na drugą stronę przerzucając z patelni na patelnię. Drugą stronę omleta przysmażamy tak samo aż do ścięcia się jaja - około 1 minuty.

Do wersji śniadaniowej zamiast dodatku szynki można dodać ser do dekoracji, czyli na omleta, na końcówce podsmażania, na wierzch kładziemy plaster sera (żółty lub mozzarella) i czekamy kilka sekund aż się lekko rozpuści.

Przekładamy na talerz i SMACZNEGO :)

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ