składniki:
2 jajka
2 dojrzałe banany (najlepiej nie za duże i nie za małe)
½ szkl. oleju rzepakowego
1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
1/2 szkl. mąki z amarantusa
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki jagód
Wykonanie:
Krok 1: Banany (muszą być miękkie i dojrzałe zeby nadać słodycz muffinkom) rozgnieść widelcem w głębokim talerzu na gładką masę i odstawić na bok.
Krok 2: Jagody opłukać i odstawić na bok żeby ociekły z nadmiaru wody.
Krok 3: W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4: Do roztrzepanych jajek wlać olej, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5: W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Krok 6: Do mokrych składników dodawać połowę suchych składników i powoli mieszać (można nadal mieszać trzepaczką ale musi być ona sztywna bo konsystencja ciasta będzie coraz gęstsza, można również widelcem albo drewnianą łyżką). Następnie należy dodać rozgniecionego banana, wymieszać i dodać drugą połowę suchych składników, znowu wymieszać. Nie należy się bać mieszania w przypadku tego ciasta :)
Krok 7: Do ciasta dodać 1 szkl. jagód i delikatnie wymieszać żeby jagody połączyły się z ciastem.
Krok 8: Nakładać do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę dodatkowo udekorować/obsypać jagodami aż do ich zużycia. Piec około 20 minut w 190 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 18 minut.
Przepis na 12 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Polecam - z doświadczenia - nastawić piekarnik na 20 minut i w tych 20 minutach przygotować muffinki. Jest to wykonalne bo sama tak robię. Wiem że mam 20 minut i wyrabiam się :) Powodzenia !!! :)
Smacznego :)
Twój komentarz