Składniki na 1 porcje 202 kcal czyli około 50g (1 porcja z 30 porcji)
Cukier 2 łyżeczki (10 g) 41 kcal
Cynamon 1 szczypta (0,1 g) -
Jajo 1/5 sztuki (10 g) 12 kcal
Masło 1 łyżeczka (5 g) 37 kcal
Mąka pszenna, typ 750 2 i pół łyżeczki (25 g) 85 kcal
Miód 3/4 łyżeczki (8 g) 26 kcal
Przyprawa do piernika 1/5 łyżeczki (0,2 g) 1 kcal
Soda oczyszczona szczypta (0,1 g) -
Skladniki na całość 6070 kcal (około 1500g) czyli na 30 porcji
Cukier porcja (300 g) 1215 kcal
Cynamon 2 łyżeczki (6 g) 15 kcal
Jajo 3 sztuki (150 g) 181 kcal
Masło porcja (150 g) 1103 kcal
Mąka pszenna, typ 750 80 łyżeczek (800 g) 2728 kcal
Miód porcja (250 g) 810 kcal
Przyprawa do piernika 2 łyżeczki (6 g) 18 kcal
Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g) -
Wykonanie:
1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać i mieszać aż składniki się roztopią (nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękami. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące można dodać jeszcze trochę mąki
3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy żeby mogły swobodnie urosnąć.
4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 11-13- minut, w temperaturze 180 stopni C ogrzewanie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na tacy i zostawić do wystygnięcia.
5. Zimne pierniczki można dowolnie dekorować. Pierniczki przechowywać np. w puszce przez około 3 tygodnie do samych świąt. Puszka jeśli będzie szczelna pierniczki będą chrupkie ?
ps.kcal nie uwzględniają dekoracji, 50g około 202kcal to czyste pierniczki
Smacznego i Wesołych Świąt??
Twój komentarz