składniki na porcję rodzinną (15 placuszków około 920kcal):
- Banan żółty dojrzały 1 średnia sztuka (180 g) 108 kcal
- Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
- Nasiona słonecznika półtorej łyżki (15 g) 84 kcal
- Olej kokosowy 2 łyżeczki (20 g) 172 kcal
- Płatki owsiane 12 łyżek (120 g) 439 kcal
- Syrop klonowy 2 łyżki (20 g) 52 kcal
- Woda pół szklanki (110 g) -
- ręcznik papierowy
składniki na 1 porcję (5 placuszków około 300kcal):
- Banan żółty dojrzały porcja (60 g) 36 kcal
- Jajo 1/3 sztuki (17 g) 21 kcal
- Nasiona słonecznika 1 łyżeczka (5 g) 28 kcal
- Olej kokosowy 3/4 łyżeczki (7 g) 60 kcal
- Płatki owsiane 4 łyżek (40 g) 146 kcal
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g) 13 kcal
- Woda 1/5 szklanki (36 g) -
wykonanie:
- płatki owsiane zalać gorącą wodą ale tylko polewając je żeby część z nich była polana wodą, mieszamy i pozostawiamy aż one zmiękną (nie możemy wszystkich płatków zalać wodą bo zrobi nam się "ciapa") i wystygną
- jajo roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ostygniętych płatków i mieszamy
- banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do pozostałych składników
- wszystkie składniki mieszamy razem i nakładamy małymi porcjami na rozgrzany na patelni olej formując placuszki
- smażymy około 15-20 sekund z każdej strony
- następnie przekładamy z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, drugi kawałek papierowego ręcznika nakładamy na górę i przyklepujemy celem odsączenia nadmiaru oleju
- do dekoracji i nadania innego smaku można placuszki polać syropem klonowym, placuszki równie dobrze smakują same bez żadnej dekoracji - polecam ! :)
Smacznego :)
Twój komentarz