mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
09 List

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Mega szybkie i przydatne w przerwie lekcyjnej ?

Składniki:

ciasto:
4 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 kostki drożdży (50g)
2 jajka
2 łyżki ksylitolu (lub 1 łyżka cukru)
1 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego- napój owsiany)
2 łyżki masła (można klarowane ale można zwykłe masło)

konfitura - ja użyłam z płatków róż ale może być inna konfitura albo dżem tylko gęsty

Wykonanie:

  • 1/2 porcji mleka podgrzać żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże, odrobinę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15-20 min.
  • masło stopić w mleku które zostało i zostawić do przestudzenia
  • podczas wyrastania drożdży ubić całe jajka
  • mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, cukier lub ksylitol, ubite jajko i mleko z masłem i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto - jeśli będzie zbyt luźne dodać mąki jeśli zbyt zbite dodać ciepłego mleka (nie przejmować się konsystencją i tym że się np.klei i tak wyrośnie).
  • wyrobione ciasto pozostawić na chwilę żeby lekko urosło. Odrywać małe kawałki ciasta, kulki, rozgniatać na płasko, położyć nadzienie i zwinać w rulon intak prztgotować każdą bułeczkę. Umieścić na papierze do pieczenia i na blasze do pieczenia.
  •  pozostawić w ciepłym miejscu, aż lekko zwiększą swoją objętość (ja wkładam do piekarnika o temp.około 40-50 stopni C na około 10 min, potem wyciągam ciasto i zwiększam temperaturę piekarnika na 180 stopni C i czekam aż się nagrzeje)
  • wyrośnięte bułeczki posmarować wodą
  • do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) włożyć blachę z bułeczkami i piec około 20min aż lekko zrumienieje powierzchnia

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ