Składniki na 1 porcję (5 racuchów) 5 sztuk to około 580kcal
Jabłko 1/3 małej sztuki (50 g) 17 kcal
Ksylitol pół łyżeczki (2 g) 5 kcal
Mąka gryczana 1/2 szklanki (80 g) 306 kcal
Mleko owsiane 1/2 szklanki (110 g) 50 kcal
Nasiona słonecznika 1 łyżeczka (5 g) 28 kcal
Olej kokosowy 1 łyżeczka (10 g) 86 kcal
Proszek do pieczenia pół łyżeczki (2 g) 2 kcal
Siemię lniane 1 łyżeczka (5 g) 25 kcal
Żółtko 1 sztuka (20 g) 64 kcal
Wykonanie:
- Mleko wymieszać z mąką, żółtkiem, proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.
- Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto, smażyć około 20-30 sekund i podczas smażenia położyć na ciasto kawałki jabłka, przykryć mniejszą porcją ciasta, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 15-20 sekund.
- Z przepisu wyjdzie 4 - 5 sztuk racuchów.
- Usmażone udekorować zmielonym ksylitolem zamiast cukru pudru.
Smacznego ?
Twój komentarz