mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
05 Gru

Racuchy gryczane z jabłkami

5 szt. około 580kcal

✅bez glutenu ✅bez mleka ✅bez cukru ✅bez białka jaja

Składniki na 1 porcję (5 racuchów) 5 sztuk to około 580kcal

Jabłko 1/3 małej sztuki (50 g) 17 kcal
Ksylitol pół łyżeczki (2 g) 5 kcal
Mąka gryczana 1/2 szklanki (80 g) 306 kcal
Mleko owsiane 1/2 szklanki (110 g) 50 kcal
Nasiona słonecznika 1 łyżeczka (5 g) 28 kcal
Olej kokosowy 1 łyżeczka (10 g) 86 kcal
Proszek do pieczenia pół łyżeczki (2 g) 2 kcal
Siemię lniane 1 łyżeczka (5 g) 25 kcal
Żółtko 1 sztuka (20 g) 64 kcal

Wykonanie:

  • Mleko wymieszać z mąką, żółtkiem, proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.
  • Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto, smażyć około 20-30 sekund i podczas smażenia położyć na ciasto kawałki jabłka, przykryć mniejszą porcją ciasta, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 15-20 sekund.
  • Z przepisu wyjdzie 4 - 5 sztuk racuchów.
  • Usmażone udekorować zmielonym ksylitolem zamiast cukru pudru.

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ